Strandberg Guitars stämmer sin tillväxt
till nästa nivå med Sage X3

Den svenska gitarrtillverkaren Strandberg Guitars har med Sage X3 affärssystem fått bättre överblick av sin produktion och logistik, vilket resulterat i dubblerade produktionsvolymer och intäkter med stöd av Sage X3.

Se videon Swedish guitar manufacturer Strandberg, achieves greater supply chain transparency with Sage X3 här >

Innovativa elgitarrer

Från att börjat bygga gitarrer i sitt garage i Sverige har Ola Strandberg vidareutvecklat Strandberg Guitars till ett multinationellt, värdefullt varumärke som efterfrågas från olika artister över hela världen.

Ola Strandberg är mer ingenjör än musiker och designar och bygger innovativa elektriska gitarrer som har ergonomisk design och originella funktioner. Allt för att göra ett instrument som hjälper till att minska muskelspänning, vilket innebär att musiker kan spela längre och låta bättre.

Guitar Center säljer elgitarrer från Strandberg Guitars

Idag är företaget känt för att förändrat vår syn på elgitarren, genom att förändra instrumentets vikt, form och känsla, för att skapa gitarrer som är kända för att vara futuristiska och visionära.

Hur det började

Det som först väckte Ola Strandbergs intresse att göra en gitarr som hobby, var boken "Make Your Own Electric Guitar" av Melvyn Hiscock.

"Den var min vägledning för att förverkliga den första gitarren."

Efter femton år och en karriär inom IT-branschen resulterade hans första försök att återuppliva sin gamla hobby en vinst i gitarrbyggarforumet "Månadens gitarr". Som ett resultat av vinsten fick Ola Strandberg en förfrågan från den amerikanska musikern Chris Letchford att skapa en banbrytande, sju stränggitarr (traditionella gitarrer har sex strängar). Ola Strandberg accepterade utmaningen.

Efter byggandet av den första gitarren med sju strängar började han få fler förfrågningar och mycket beröm för design. En snabbt växande väntelista följde.

”Jag visste att jag ville tillgodose detta behov men visste att jag inte kunde göra det själv; det var dags att bygga upp en verksamhet, säger Strandberg.

Sage X3 stöder Strandberg Guitars internationella verksamhet

Manuella processer

När massproduktionen var igång startade Ola Strandberg en e-handelswebbplats för internationella kunder och avslutade sin anställning inom IT-branschen. Tillsammans med sin fru och en vän drev trion verksamheten tillsammans. De första åren av massproduktion gav starka resultat, med intäkter som växte med hundratals procent.

Men med massproduktionen kom snabb tillväxt och det blev snart klart att det var ohållbart att hantera allt själva, endast med Excel-kalkylark.

"Vi visste att vi var tvungna att ta itu med situationen," säger Ola Strandberg. ”Vi var tvungna att hitta ett sätt att konsolidera all information som kom in från försäljningsorder, inköpsorder och alla beställningarna från e-handelswebbplatsen. Vi behövde ett sätt att integrera informationen och spåra vad som gick vart genom hela processen.”

Sage X3 affärssystem stöder och supportar global tillväxt för Strandberg Guitars


Veta mer om Sage X3?

Vill du veta mer om Sage X3 affärssystem eller har specifika frågor om någon viss funktion, teknik eller branschlösning?
Fredrik Jansson, Aktiebolaget Systemstöd
Kontakta mig Fredrik Jansson på e-post fredrik.jansson@systemstod.se eller telefon +46 (0)8-586 142 00‬.

Krav på affärssystem

Ola Strandberg upptäckte att EU skulle kunna bidra med finansiering för digitaliseringsprojekt. Efter godkänd ansökan kunde de få hjälp av ett konsultföretag som specialiserat sig på upphanding och europeiska leverantörsvalprocesser.

Med utan egen IT-avdelning och en förhoppning att fortsätta så, behövde Strandberg Guitars ett affärssystem som kräver minimalt underhåll. Det behövde också vara molnbaserat eftersom företaget inte önskade några egna, interna servrar.

”Vi visste att det valda affärssystemet måste stödja en internationell verksamhet då vi redan hade dotterbolag utomlands och att de skulle bli fler i olika länder. Affärssystemet behövde också integreras med vårt e-handelssystem och till exempel hantera stora ordervolymer, flera tillverkare, prognoser för inköp. För ett litet företag behövde vi ett ganska sofistikerat system,” förklarar Ola Strandberg.

Efter att ha gått ut med anbudsförfrågningar presenterade konsultföretaget fyra olika lösningar och förslag på affärssystem för Strandberg Guitars; Ola Strandberg säger att det bara var ett affärssystem som uppfyllde alla krav, Sage X3.

Redo att börja

En stor vinst för Strandberg Guitars var att Sage X3 affärssystem gjorde det möjligt att komma igång direkt.

"Det var mer eller mindre nyckelfärdigt," säger Ola Strandberg. "Det kan anpassas på valfri nivå, men det var användbart för oss som standard."

Stöd för tillväxt med Sage X3 affärssystem

En viktig del av pusslet för att få rätt information och beslutsunderlag var integrationen med e-handelswebbplatsen, som enligt Ola Strandberg är sömlös. ”Sage X3 är en användarvänlig lösning som är konsekvent i hela systemet. När du först förstått hur du använder affärssystemet inom ett område i ditt företag, är det lätt att implementera i ett annat".

Internationell expansion

Ola Strandberg säger att det också var viktigt att programvaran kunde fungera med internationella valutor, dotterbolagsinformation och redovisning.

"Vi kontaktades av Guitar Center, som är den största återförsäljaren av musikinstrument i hela världen och de ville börja sälja våra produkter i sina butiker," säger han.

Så Strandberg Guitars etablerade ett helägt amerikanskt dotterbolag och Sage X3 gjorde det möjligt att konsolidera och integrera all information i den internationella verksamheten.

Förbättrad spårbarhet

Att bygga banbrytande elektriska gitarrer kräver många komponenter och delar som kommer från olika delar av världen. Att sälja till en global kundbas ledde till att Strandberg Guitars idag har återförsäljare på strategiska platser.

"När vi växte befann vi oss plötsligt med tre tillverkare och leverantörer av gitarrer, ytterligare leverantörer av reservdelar och tillbehör, dussintals återförsäljare över hela världen och med långa ledtider inom gitarrtillverkning, blev det snabbt för mycket att hantera," förklarar Ola Strandberg.

Sage X3 har gett Strandberg total spårbarhet, från födelsen av en gitarr till inköpsorder och fram till leverans till slutkunden, allt spårat med serienummer.

Stöd för långsiktig tillväxt

Sedan implementationen av Sage X3 affärssystem har Strandberg Guitars fördubblat sin produktionsvolym från 250 till 500 gitarrer och dubblerat sin omsättning till 35 miljoner SEK. Inklusive det amerikanska dotterbolaget uppgår Strandberg Guitars intäkter till 55 miljoner.

”Vi kunde aldrig ha gjort detta utan att ha support via Sage X3 affärssystem, det håller vår affärsinformation säker och integrerad."

Ola Strandberg tror att företagets användning av Sage X3 kommer att öka, särskilt i utvinning av information och beslutsunderlag från affärssystemet. "Vi lägger mycket information i systemet och ser fram mot att utforska hur vi kan dra nytta av denna information, för att hjälpa till att förutse och dra intelligens ur systemet."

Ola Strandberg hävdar att Sage X3 har blivit nyckeln till att driva verksamheten. "Om vi skulle ta Sage X3 ur vår verksamhet, skulle vi sluta fungera," säger han. "När vi fortsätter på vår tillväxtresa vet vi att Sage X3 kommer att växa med oss och hjälpa oss att driva vår verksamhet bättre."


Du använder dig av en gammal webbläsare som har kända säkerhetshål och webbkläsaren klarar inte av att visa alla funktioner korrekt på vår hemsida. Klicka här för att ladda ner en Gratis webbläsare. Dessa webbläsare är de senaste versionerna av de populäraste webbläsarna.