Jeeves affärssystem hos EkesiööErbjuder proffs och privatkunder ett brett sortiment av byggmaterial av högsta kvalitet till bra priser

Ett av de äldsta familjeföretagen inom byggmaterialhandeln som fortfarande ägs och drivs av samma familj
Med 20 000 m2 byggvaruhus och brädgård erbjuds allt från spaden som gräver grunden till sista nockpannan på taket


Ekesiöö ett begrepp

I Stockholm är Ekesiöö ett begrepp. Sedan 1922 har man sålt virke, byggmaterial, järn och färg. Hela tiden ett familjeföretag och hela tiden självständiga. Få företag i branschen har visat sån livskraft som Ekesiöö. Konjunkturer må ha växlat och konkurrensen tidvis varit i tuffaste laget, men Ekesiöö har genom kloka beslut som tagits i tid befäst sin ställning på marknaden. 

Sen slutet på 1940-talet bedrivs verksamheten på Karlsbodavägen vid Bromma Flygplats. Då en utkant, nu eftertraktad tomt för bostadsbyggande.

- Inom en inte alltför avlägsen framtid får vi nog lov att flytta på oss, säger Anders Ekesiöö, en av tre bröder i företaget och ansvarig för bland annat datafrågor. Vi har ett långtids hyreskontrakt på tomten, men stan vill åt marken och har erbjudit oss en hygglig tomt på andra sidan flygfältet. Om och när flytten blir av är inte klart, men läget är bra och vi får då möjligheter att bygga upp en betydligt mer praktisk anläggning än den vi har i dag. Tills dess får vi effektivisera på annat sätt. Nu har vi implementerat ett nytt affärssystem i samarbete med Systemstöd. De har utvecklat en bygghandelslösning baserad på Jeeves affärssystem som bland andra Bygg-Ole använder och som vi efter moget övervägande fastnat för.

Sen datorisering

Ekesiöö var relativt sena med att utnyttja datoriseringens fördelar. Ända fram till för sju år sen så utväxlade medarbetarna handskrivna lappar och skrev följesedlarna för hand.

- Vi hade väl inte känt samma tryck som de som samarbetar i en kedja, säger Anders. När vi inledde datoriseringen så gjorde vi en överenskommelse med Byggtrygg om att använda det system som många av deras delägare jobbade i – Trygg 2000. Men vi har inte utnyttjat möjligheterna fullt ut. T ex så har vi inte haft bokföringen kopplad till systemet och inte har det blivit mindre papper heller.

Nästan som att börja om från början

- Vi inledde arbetet med nytt affärssystem för ett år sen och det har varit ett spännande år, fortsätter Anders, nästan som att börja om från början. En relativt liten arbetsgrupp inom företaget har samarbetat intimt med Systemstöd. De har genomfört en flödesanalys som beskriver hur Ekesiöö jobbar i förhållande till sin omvärld och på grundval av den utvecklat ett system som i mångt och mycket är unikt för oss. Projektledare har varit Marie Cole och hon har tillsammans med deras VD, Fredrik Jansson har på ett mycket pedagogiskt sätt hjälpt oss att förstå och komma igång. Vi har jobbat så effektivt som möjligt och har faktiskt inte behövt ha så många möten. Investeringen beräknas ligga på mellan två och tre miljoner kronor plus följdkostnader.

Fördel för kunderna

- Nu i dagarna inleder vi de avslutande testerna innan vi fullt ut tar systemet i bruk. Det är mycket spännande. När vi är säkra på att allt fungerar som det ska så frigörs kapacitet så att vi kan ta hand om våra kunder ännu bättre. Det kommer att bli färre fel. Mindre tid kommer att behövas för kontroller. Det blir lättare för våra kunder. För kontokunderna t ex kapas ett par led i hanteringen. Äntligen blir det mindre papper och dokumenthanteringen blir lättare och överskådligare. Alla uppgifter i en affär eller offert hamnar i samma file och kan sedan hanteras av alla i företaget, för att nämna några fördelar. 

 -Med Jeeves affärssystem får vi ett modernt och flexibelt standardsystem som tillsammans med Systemstöds branschvertikal för bygghandeln fyller våra behov. Positivt är också att vi kan anpassa lösningen efter våra krav och vidareutveckla den över tid, slutar Anders Ekesiöö.


Läs mer om Ekesiöö >Du använder dig av en gammal webbläsare som har kända säkerhetshål och webbkläsaren klarar inte av att visa alla funktioner korrekt på vår hemsida. Klicka här för att ladda ner en Gratis webbläsare. Dessa webbläsare är de senaste versionerna av de populäraste webbläsarna.